dimecres, 9 de març del 2011

Per què aquest blog?


Benvolguts lectors,

Els que són alumnes meus (sobretot els més esportistes i en particular els més futbolistes) ja m'han sentit a parlar moltes vegades de les potencialitats del discurs de fons de l'entrenador del FC.Barcelona, Josep Guardiola. També les famílies de molts tutorands meus, en diferents entrevistes durant aquests tres darrers anys m'han escoltat comentaris i comparacions que pretenc traspassar al món escolar des del terreny de joc de Guardiola. Inclús companys meus de professió en converses informals, així com algún article publicat en aquest temps, han tingut com a tema les potencialitats del discurs de Josep Guardiola.

Cada mes que passa, o cada aventura que se supera, el tècnic blaugrana dóna més i més motius per a aplicar els seus punts de vista, raonaments i experiència a l'àmbit educatiu. Com a educador que sóc i que m'hi sento, amb una professió buscada i desitjada, profundament estimada malgrat les mancances pròpies de qualsevol sector, penso que el mestratge de Guardiola no té comparació amb cap altre lideratge públic que per al jovent inspiri un mínim referent.

És per això que m'he decidit a "explotar" els grans valors que traspuen les manifestacions públiques de Guardiola més enllà del meu entorn escolar, i desembocar també en un blog més dels que ja tinc a Internet. Ho faig després del partit superat en una nova nit màgica entre el Barça i l'Arsenal, ahir al vespre mateix, dimecres 8 de març de 2011. Aquest Barça imparable (més per l'esforç de cada dia, la imatge i exemple dels seus jugadors, i l'enginy i clarividència del seu entrenador) té, més enllà de l'àmbit esportiu, uns valors que cal difondre i exportar a tants àmbits com siguin possibles.

S'han publicat llibres i s'han pronunciat conferències sobre l'aplicació del "mètode Guardiola" al món de l'empresa, dels recursos humans, de la gestió dels conflictes, del lideratge professional, de les capacitats de la comunicació, i fins i tot s'ha intentat recentment fer comparació amb el món de la política. És hora de fer el salt a l'educació on, d'altra banda, Guardiola i el Barça esmercen esforços des dels joves de la Masia sabent que els valors inoculats des de joves fa que aquells jugadors esdevinguin un dia les estrelles del futur, com passa amb l'actual Barça. Estrelles més per la seva bonhomia i els valors humans que transpuen, i no només per la qualitat tècnica de les seves jugades.

No puc deixar de recordar el moment més paradigmàtic que vaig trobar-me del procés de raonament de Guardiola ara fa gairebé un any, quan li va sobrevenir la primera gran derrota; quina resposta havia de donar en trencar-se totes les grans expectatives per primera vegada? La seva classe fou magistral i em va portar a traslladar-ho a totes les classes que l'endemà tenia amb els meus alumnes per parlar del que vaig titolar: "Guardiolejar, una nova manera de golejar" (article que després vaig penjar en un altre blog que mantinc sobre Pedagogia Ignasiana).

D'això ara farà aviat un any, i va ser en la roda de premsa més sorprenent de Guardiola celebrada el maig de 2010 quan tot un Barça campió del món, el Barça de les 6 Copes, va perdre l'eliminatòria de Semifinals de la Copa d'Europa davant el Milan de Mourinho, i al mateix Camp Nou que estava llest per a viure una de les remontades més esperades i històriques. Aquella ocasió es visqué una gran derrota, prou clara, però quan la mateixa nit sortí Guardiola davant dels mitjans de comunicació només va tenir paraules de lloança per als seus jugadors (que acabaven de perdre un partit importantíssim), per al públic (que acabà decebut), i de reconeixement a l'equip rival (que, especialment en mans del seu provocador entrenador, celebrà amb un cert punt arrogant i superb aquella victòria com si fos una Final). Ni una paraula contra l'àrbitre o qualsevol altra argumentació que sonés a excusa; va limitar-se a felicitar als seus jugadors i a assegurar que prendrien deguda nota de tot plegat per a seguir treballant per a ser millors...; i res va despertar aquell misteriós "entorn" que sempre havia perseguit al Barça en situacions semblants ofegant el que podria ressurgir; ni un sol aficionat va dubtar ni del gran Guardiola que ara semblava més empetitit, ni del més erroni dels jugadors que pugués tenir l'equip en aquells moments...

Tot va ser una ocasió, una oportunitat, un rellançament per a esmenar, per a créixer i per a ser millors... La raó d'aquest èxit sorgit d'una derrota com aquella no podria sortir d'altre lloc que dels valors profunds que alimenten el lideratge que tenen els raonaments, les emocions i les opcions d'un Josep Guardiola que, inclús en la derrota més sonada és capaç de treure el millor de tothom qui es deixi , inclús del més pessimista.

Com que aquesta virtut, aquesta visió, aquesta decisiva actitud que ve del fons de la persona, és profundament educativa, en podem parlar de "mestratge" donat que Pep Guardiola és un mestre en tota regla. La seva escola, la seva aula i la seva classe és en un context diferent a les escoles, les aules i les classes de l'educació "formal", però és tant educativa i pedagògica com la que més. Així que això m'ha fet decidir a mostrar als meus tutorands, alumnes i altres estudiants amb els què treballo dia a dia, així com les famílies i els companys d'escola i de professió, allò que Guardiola treu del cantó que queda ombrejat de la vida per fer-lo brollar i, amb el temps i l'esforç, fer-lo també brillar. Aquesta és la gran Classe de Guardiola, i aquesta és la motivació que m'ha fet decidir a crear i desenvolupar aquest blog més enllà de la meva aula i del meu alumnat.

Us convido també a participar-hi.

Que en gaudiu,

Xavier Garí.
xavier@xaviergari.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada